In Rotterdam is totale woningwaarde met 22 miljard euro gestegen

Gemiddelde woningwaarde is €431.000.

Calcasa heeft de waardeontwikkeling van de Nederlandse voorraad koopwoningen geanalyseerd. De totale waarde van de Nederlandse koopwoningvoorraad is de afgelopen 8,5 jaar toegenomen met maar liefst 1 biljoen.

Koopwoningen Rotterdam duurder

Riva is een waardevolle partij op de Rotterdamse woningmarkt. Als verhuurder van woningen en als makelaar geven wij particulieren, investeerders en ontwikkelaars al zo'n 10 jaar advies over huizen in Rotterdam. Calcasa, een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de statistische analyse en waardering van onroerend goed, berekende in 2013 dat de totale waarde van alle woningen in de crisis 130 miljard euro was gedaald. Een gemiddelde koopwoning was in die periode gemiddeld 34 duizend euro in waarde gedaald. Een verkoop in die tijd betekende in de meeste gevallen het nemen van een fors verlies. Nu blijkt echter dat deze daling ruimschoots is gecompenseerd door de totale waardestijging van 1 biljoen euro sinds 2013.

Op het dieptepunt van de kredietcrisis halverwege 2013 was de gemiddelde woningwaarde €223.000. Daarna volgde een onafgebroken periode van woningprijsstijgingen aanbrak. De gemiddelde woningwaarde lag eind 2021 op een recordhoogte van €431.000. 

Zuid-Holland, de provincie met het hoogste aantal koopwoningen, kent een totale waardestijging van 199 miljard op 867.000 woningen. Dat is een stijging van 99,1%. Alleen Noord-Holland, met 666.000 woningen, kent een grotere stijging van 115,8%. Uiteraard is de Amsterdamse situatie de meest belangrijke reden voor de de aanzienlijke waardestijging in de provincie Noord-Holland.

De hoofdstad heeft de meeste koopwoningen van alle gemeenten in Nederland en het verschil in waardestijging met de rest van Nederland is enorm. De woningwaarde in de hoofdstad is in 8,5 jaar tijd met ruim 45 miljard euro toegenomen. Dit bedrag is het dubbele van de nummer 2 op deze lijst: Den Haag. In de Hofstad steeg de totale woningwaarde met 23 miljard euro. Kort achter Den Haag volgen Rotterdam en Utrecht met een stijging van respectievelijk 22 en 21 miljard euro. 

Prins Alexander en Hillegersberg-Schiebroek in opmars

Opvallend genoeg zijn er geen Amsterdamse wijken terug te vinden in de top 10 van de wijken met de grootste waardestijging. Het Museumkwartier is met een stijging van 2,3 miljard euro de Amsterdamse wijk met de hoogste notering (13) in deze ranglijst. Verder valt op dat ook de drie duurste wijken van Nederland niet terug te zien zijn in deze top 10. De duurste wijk van Nederland is Aerdenhout in de gemeente Bloemendaal. De gemiddelde woningwaarde ligt hier op ruim anderhalf miljoen euro, maar de waardestijging in de afgelopen 8,5 jaar bedroeg hier “slechts” 1,4 miljard euro. Ook de andere twee duurste wijken van Nederland, Het zuidwestelijk deel der gemeente in Wassenaar en Bilthoven Noord in De Bilt, behoren met een waarde stijging van 1,5 miljard euro niet tot de groep grootste stijgers.

De plaats Hoofddorp wordt binnen de CBS-indeling aangeduid als een wijk van de gemeente Haarlemmermeer. Hoofddorp heeft in de afgelopen periode met 5,6 miljard euro de grootste waardestijging ondergaan. De wijk Almere Stad volgt Hoofddorp op de voet met een waardestijging van 5,3 miljard euro.

Prins Alexander in Rotterdam volgt met 4,6 miljard euro op plek 3. In 2013 was een woning daar gemiddeld 197.000 euro en nu 407.000. Dat is eens stijging van 4,6 miljard. Op plek 7 staat Hillegersberg-Schiebroek. In 2013 koste een woning gemiddeld 246.000 euro. Eind 2021 was dat 514.000 euro. Een totale stijging van 3.2 miljard euro. Opvallend is dat de gemeente Rotterdam de opkoopbescherming niet in deze twee wijken heeft ingevoerd. Alleen in Hillegersberg-Zuid is afgedwongen dat een koper alleen een woning mag kopen als de koper er zelf gaat wonen. Het valt op dat er relatief veel wijken met een hoge mate van nieuwbouw zijn vertegenwoordigd.

Riva geeft raad

Zoals gezegd. Riva is een gewaardeerd makelaarskantoor in Rotterdam. We verhuren, beheren, taxeren en kunnen helpen bij de aankoop of verkoop van een woning. De analyse van Calcasa geeft aan dat de woningmarkt een opwaartse beweging maakt. Maar onze ervaren werknemers kunnen nog steeds bijstaan bij de aankoop om te verhuren bijvoorbeeld. Maar naast buy-to-let kunnen wij uiteraard ook optreden als makelaar bij aankoop of verkoop voor eigen gebruik. Neem contact op om alle mogelijkheden te bespreken.

 

 

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.

Ik wil beleggen