Een open huis: hoe werkt dat nou?

Riva Makelaars legt uit wat een open huis betekent

Riva Makelaars legt uit wat een open huis precies betekent en wat er geregeld moet worden. Onze makelaar geeft advies.

Een open huis is een interessante en laagdrempelige manier om uw woning onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers. Tijdens een open huis opent u letterlijk uw deuren voor geïnteresseerden. Vooraf hoeven kopers geen bezichtigingsafspraak te maken wat het voor velen laagdrempelig maakt. Een open huizendag verzorgd en begeleid uw makelaar of u doet dat zelf op de landelijke open huizen dag (2x per jaar). 

Voordelen van een open huis

Voor een verkoper brengt een open huis vele voordelen met zich mee. Het scheelt de verkoper veel tijd doordat er meerdere mensen op één dag de woning kunnen bezichtigen. Wanneer u deelneemt aan de landelijke open huizen dag is een bijkomend voordeel dat u persoonlijk in gesprek kunt gaan met potentiële kopers. U kent de woning als geen ander en nog beter dan de makelaar: de perfecte gelegenheid om de potentiële koper positief te beïnvloeden. Een ander voordeel is dat de kijkers waarnemen dat er veel concurrent kopers rondlopen tijdens het open huis. Algemeen bekend is dat geïnteresseerden op een bepaalde dag voor een bepaald tijdstip een (hoog) bod moeten doen om zo een kans te maken de woning te kunnen bemachtigen.  

De kosten van een open huis

Als u deelneemt aan een lokale open huizen dag kan het zijn dat een makelaar hier van open huizen variëren. De ene makelaar zal er niks voor rekenen en de ander zal een bedrag vragen voor advertenties, promotiemateriaal en presentatie op Funda. Deze kosten worden meestal direct gefactureerd.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je kunt maar 1 x een goede indruk maken, dat geldt niet alleen bij een sollicitatie maar ook bij de presentatie/verkoop van uw woning. Lees onderstaand suggesties eens door, wie weet helpt het!

  • Creëer een neutrale uitstraling. Haal persoonlijke spullen uit het zicht. Laat uw meubels staan, maar haal onnodige meubels en hebbedingetjes weg. U wilt niet dat het huis te vol staat. Zorg voor een neutrale en rustige sfeer, dat wel huiselijk en uitnodigend is.

  • Zorg ervoor dat uw woning licht en ruimtelijk oogt. Doe alle gordijnen open, verf de muren in lichte kleuren en doe alle lampen aan als het een bewolkte dag is.

  • Maak uw woning schoon en zorg ervoor dat het fris ruikt.

  • Verhelp kleine mankementen, zoals een klemmende deur en zorg ervoor dat de tuin er netjes uitziet.

  • Bezoekers komen het liefst een rustige woning binnen en willen geen afleiding. Heeft u kleine kinderen? Dan kunt u ze beter even wegbrengen.

  • Breng uw huisdieren tijdelijk ergens anders onder. Niet iedereen is er fan van en men kan er tevens allergisch voor zijn.

 

Op de dag zelf

Wees gastvrij en neem de tijd om bezoekers te woord te staan bij hun vragen. Bied iets te drinken aan, vertel over de woning zelf en vergeet niet om leuke weetjes over de buurt mee te geven. Houd er rekening mee dat u niet te opdringerig bent en de woning constant ‘de hemel in prijst’. Geef de bezoekers de ruimte om rustig te rond te kijken en vragen te stellen.

 

Aftercare

Potentiële kopers bezoeken soms meerdere open huizen op een dag. Geef daarom elke bezoeker een woningbrochure mee, zodat zij na afloop alle informatie op hun gemak kunnen teruglezen.

 

Heeft u nog vragen omtrent het open huis? Onze makelaar helpt u graag verder!

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.

Ik wil verkopen