Kosten van een koopwoning in Rotterdam

Riva geeft inzicht in de kosten van het aankopen van een koopwoning in Rotterdam

Riva geeft in deze blog inzicht in de kosten van het aankopen van een koopwoning in Rotterdam.

Het kopen van een huis brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Om voorbereid te zijn op wat er (eventueel) kan komen is het handig om te weten welke bijkomende kosten er zijn en waar u rekening mee kunt houden. Dit gaan wij behandelen in deze blog. Ook onze makelaar kan u helpen bij het verkrijgen van inzicht in de kosten.


Aankoopkosten

Bij de aanschaf van uw woning krijgt u diverse eenmalige kosten die u dient te betalen om uw woning te kopen. Dit zijn de aankoopkosten. De aankoopkosten kunnen verschillen bij nieuwbouw en bestaande woning. We lichten beiden kort toe:

1. Nieuwbouw
Over het algemeen zijn de bijkomende kosten van een nieuwbouwhuis wat lager dan bij bestaande bouw. Een nieuwbouwhuis koopt u vrij op naam waardoor u geen overdrachtsbelasting betaalt, maar houdt wel rekening met bijkomende kosten van ongeveer 6 tot 8% van de aankoopsom. De notariskosten, kosten voor de transportakte en de kadastrale inschrijving zijn meestal al bij de prijs inbegrepen.

Overige kosten
Bouwrente is een mogelijke bijkomende kostenpost, wanneer het huis nog niet opgeleverd is. De aannemer zal dit in dat geval in rekening brengen.

2. Bestaande bouw
Bij bestaande bouw betaalt u naast de koopsom, in tegenstelling tot bij een nieuwbouw woning, overdrachtsbelasting. Dit is 2% van de koopsom. Tevens betaalt u notariskosten voor de leveringsakte en taxatiekosten. Een taxatierapport is in de meeste gevallen verplicht en kost al gauw een paar honderd euro.

Overige kosten
Overige kosten bij bestaande bouw kunnen ook nog uit een eventuele bouwkundige keuring en de bankgarantie bestaan. Tevens krijgt u te maken met de kosten van een aankoopmakelaar wanneer u besluit er met een samen te werken. Ook wel courtage genoemd. Een aankoopmakelaar helpt bij veel helpen omtrent de aankoop van een woning. Neemt u roerende goederen over houdt hier dan ook rekening mee. 


Financieringskosten

Bij zowel bestaande bouw als nieuwbouw woningen krijgt u met financieringskosten te maken. Financieringskosten zijn eenmalige kosten bij het afsluiten van uw hypotheek. Het voordeel van deze kosten: ze zijn aftrekbaar bij uw eerstvolgende aangifte inkomstenbelasting. Een gedeelte krijgt u dus terug.

Advies- en bemiddelingskosten
Dit zijn de kosten die de hypotheekadviseur rekent voor advies en bemiddeling bij uw hypotheekaanvraag. De kosten verschillen per hypotheekadviseur, maar vooral wordt er altijd een vast bedrag vastgesteld of een uurvergoeding.

Aanvraag van NHG (optioneel)
Wanneer u uw woning afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaalt u borgtochtprovisie. Dit is 1% van het hypotheekbedrag. u krijgt wel rentevoordeel, waardoor deze kosten zichzelf snel terugverdienen.

Kosten bankgarantie
Bij het tekenen van een voorlopig koopcontract betekent het niet dat u eigenaar bent. Dit gebeurt officieel pas wanneer u langs de notaris bent geweest en de leveringsakte hebt getekend. Om zeker ervan te zijn dat de koop doorgaat kan de verkoper vragen om als het ware een aanbetaling te doen. Dit wordt een waarborgsom genoemd. De verkoper heeft recht op een waarborg van 10% van de totale koopsom. Dit bedrag wordt niet meteen uitgekeerd aan de verkoper, maar dit wordt bij de notaris in depot gehouden.


Overige kosten

Er zijn nog een aantal kosten die er eventueel bij kunnen komen. Denk hierbij aan erfpacht of een bouwkundige keuring.

Bouwkundige keuring
Wanneer u een bestaande woning koopt is het vaak verstandig om een bouwkundige keuring uit te voeren. Het kost een paar honderd euro, maar het geeft u inzicht over de staat van uw woning. Zo weet u welk onderhoud u op korte of lange termijn moet uitvoeren om het huis goed te onderhouden.

Erfpacht
Het kan voorkomen dat u een woning koopt waar erfpacht op rust. Hier betaalt u een erfpachtcanon voor. De erfpachtcanon betaalt u maandelijks of jaarlijks. Soms heeft u de mogelijkheid om de erfpacht af te kopen. Meer informatie? Lees dan onze blog over erfpacht.

Uiteraard is niet alles voor iedereen van toepassing en zullen de kosten per woning verschillen. Het is echter wel handig voor uw eigen overzicht om de meest voorkomende kosten op een rijtje te zetten en hier rekening mee te houden. Heeft u nog vragen over de kosten die erbij kunnen komen bij het kopen van uw woning? Neem dan contact op met één van onze makelaars

 

Beeld: Hester Blankestijn

 

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.

Ik wil kopen