Duurzaam onderhoud helpt bij uiteindelijke verkoop van huis in Rotterdam

Riva geeft tips voor een energiezuinig woonklimaat bij Rotterdamse woning

Ook als je nog lang niet je Rotterdamse woning wilt verkopen kan het lonen om te investeren in duurzame innovaties. Riva merkt als makelaar dat energiezuinige elementen gunstig zijn bij een uiteindelijke verkoop.

Maakt verduurzamen een huis duurder?

Riva heeft als makelaar veel contact met woningeigenaren in Rotterdam. We zijn steeds vaker betrokken bij woningtransacties en we verhuren in opdracht zelfs honderden huizen per jaar in Rotterdam en omgeving. Regelmatig krijgen wij vragen van verhuurders over mogelijke duurzame en energiezuinige ingrepen in de woningen. ''Is het de moeite waard om te investeren in zulke innovaties?'' of "Zijn er subsidies beschikbaar voor zulke energiezuinige oplossingen?'' In deze blog geven we meer informatie over alle mogelijkheden.

Riva verhuurt voornamelijk woonruimte aan expats, internationale studenten en particulieren. Hoewel huurders er over het algemeen niet echt mee bezig zijn, zullen zij het verschil uiteindelijk ook wel merken. Als er energiebesparende ingrepen zijn gedaan dan scheelt hun dat ook geld. 

Maar in het geval van een verkoop zullen gegadigden duurzame oplossingen kunnen waarderen. Ook al zijn ze er niet mee fanatiek mee bezig. Als tijdens een bezichtiging kan worden verteld over de aanwezigheid dubbele beglazing en geïsoleerde muren of zelfs zonneboilers en warmtepompen, dan luisteren mogelijke kopers zeker wel aandachtig. Helemaal als er een label A aanwezig. Het is voor hen aantrekkelijker om voor een woning te gaan waar zulke zaken al geregeld zijn. Dan hoeven ze het zelf niet meer uit te zoeken.

Snellere verkoop Rotterdamse woning

Een huis met een groen energielabel scheelt fors in de energiekosten. In 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro's. Dus de aanwezigheid van een label zal er wel degelijk voor zorgen dat de woning sneller wordt verkocht. Of dat boven de vraagprijs is van veel dingen afhankelijk en zal niet direct toe te schrijven zijn aan de energieneutrale aanpassingen. Maar het bewijst in ieder geval wel dat het huis met zorg is onderhouden en dat schept ook vertrouwen bij mogelijke kopers. Dat is wat je wilt.

Je woning energiezuiniger maken heeft dus veel voordelen: het wooncomfort wordt beter, de energiekosten zijn lager, je draagt bij aan een beter klimaat en het maakt de woning makkelijker en beter verkoopbaar!  

De mogelijkheden

Als eigenaar kan het dus zeker lonen om te investeren in energieneutrale oplossingen. Vooral nu de gemeente Rotterdam dat aanmoedigt door subsidies aan te bieden. Als makelaar willen wij alle eigenaren in Rotterdam daar dan ook graag attenderen op deze regeling. De gemeente Rotterdam heeft het initiatief genomen om de energietransitie te versnellen. Woningeigenaren kunnen daar van profiteren. De gemeente gaat onder de noemer 'Maak werk van zon' namelijk een kant-en-klaar pakket aanbieden voor woningeigenaren voor het aanleggen van zonnepanelen en het isoleren van hun huis. Met de projecten worden 50.000 zonnepanelen gerealiseerd, goed voor een besparing van 8670 ton CO2!

Installeer zonnepanelen

Installeer zonnepanelen

Bovendien komt er voor VVE’s, woningeigenaren en huurders die willen verduurzamen ook een extra financiële ondersteuning in de vorm van energievouchers. Met deze waardebonnen kunnen energiebesparingsmaatregelen of -producten worden ingekocht bij Rotterdamse ondernemers. Zo wordt lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid gestimuleerd.

Vanaf dit najaar kan gebruik worden gemaakt van dit aanbod. 

Meer Rotterdamse regelingen

Via deze link op de door de rijksoverheid beheerde website www.verbeterjehuis.nl is na te gaan welke actuele subsidies, leningen en andere regelingen er nog meer beschikbaar zijn in Rotterdam. Het gaat bijvoorbeeld om aanbiedingen van overheden als de waterschappen Delfland en Hollandse Delta voor het vergroenen van tuinen maar ook verschillende banken bieden opties zoals specifieke hypotheken of leningen.

Zonnepanelen verdien je terug

Als je al zonnepanelen hebt of aan gaat leggen is dat financieel gunstig. Zonnepanelen leveren uiteraard energie op. Wat je niet zelf gebruikt gaat terug naar het het elektriciteitsnet. De energiemeter loopt terug óf de slimme meter registreert dat je teruglevert. Omdat de stroom aan de energieleverancier wordt verkocht zou je eigenlijk een rekening moeten sturen. Maar dat is niet handig. Daarom wordt op de jaarrekening de stroom van de zonnepanelen verrekenend met de verbruikte stroom, tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen.

Een voorbeeld: Met een lening betaal je maar 1,6 procent rente voor de aanschaf van tien zonnepanelen van A-kwaliteit voor de prijs van 6400 euro. Vanwege de lening betaal je 48,15 euro per maand, maar door de zonnepanelen zou je zomaar 60 euro op de energierekening kunnen besparen. Bovendien is de btw is aftrekbaar en die krijg je terug van de Belastingdienst. Je bespaart direct geld. Dus zelfs als je niks met het milieu hebt is het wel financieel rendabel om te doen.

De salderingsregeling voor zonnepanelen geldt tot 2023. Daarna wordt het salderen tot 2031 afgebouwd. Tot 1 januari 2023 ontvang je voordeel op je energiebelastingen, want je levert energie terug. Dit voordeel wordt elk jaar iets minder. Rond 2031 is dit voordeel afgebouwd tot 0. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Energielabel aanvragen voor Rotterdamse woning

Als je je huis verkoopt, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Als dat niet wordt gedaan kan dat een boete opleveren. Het is dus aan te raden om zo'n energielabel meteen digitaal aan te vragen via deze link. Het kost nu nog enkele euro's tot enkele tientjes. Maar vanaf 1 januari 2021 zal de aanvraag veranderen. Dan komt een controleur langs om de situatie te bekijken. Zo'n inspectie kan oplopen tot bijna 200 euro!

Onze makelaars adviseren (de bij ons aangesloten) woningeigenaren graag over alle mogelijkheden. Neem contact op om alle mogelijkheden te bespreken.

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.