Huis kopen in Rotterdam? 5 tips om ertussen te komen.

Riva geeft tips voor het aankopen van een woning in Rotterdam

Het aankopen van een woning van Rotterdam kan soms lastig zijn. Riva Makelaars geeft in deze blog 5 tips die u kunnen helpen bij het aankopen van die droomwoning in de Rotterdam.

Investeerders die maar al te graag uw woning met winst overnemen, maanden naar een geschikte woning zoeken omdat u er telkens naast grijpt en torenhoge woonprijzen. Het lijkt de normale gang van zaken in de Rotterdamse huizenmarkt. Rotterdam wordt steeds populairder en dat is te merken aan de oververhitte woningmarkt. Het lijkt bijna onbegonnen werk om een betaalbare woning in Rotterdam te vinden, maar onmogelijk is het niet. Benieuwd hoe u ertussen komt? Lees dan vooral verder!

1. Maak een financieel plan

Het klinkt cliché maar zoek uit hoeveel u kunt lenen. Het is ook belangrijk om erachter te komen met welke maandelijkse lasten u te maken krijgt. Het is niet alleen voor uzelf fijn om te weten waar u aan toe bent, maar het kan ook positieve invloed hebben bij het sluiten van de deal met de koper. Door de oververhitte markt en lage rentes komt het vaak voor dat mensen boven de vraagprijs bieden. Een strak financieel plan is een must voor potentiële kopers, omdat het kan helpen uw verhaal goed uit te leggen aan een verkopend makelaar. Die kan op zijn beurt het verhaal beter uitleggen aan de verkoper.

2. Schakel een aankoopmakelaar in

Tegenwoordig is het niet gek om een woning te kopen zonder een makelaar of met een internetmakelaar. Het kopen van een woning met een lokale aankoopmakelaar heeft echter vele voordelen. Ja, u betaalt ervoor, maar u krijgt er ook veel voor terug. Lokale makelaars kennen de stad, de straten, de markt, ontwikkelingen en weten vaak alle ins en outs van de diverse wijken in een stad. Denk aan aankoopprijzen, erfpacht of de (bouwkundige) staat van onderhoud. Tevens kunnen ze helpen bij het onderhandelen over de koopprijs, juridisch advies geven en ze zijn niet emotioneel betrokken bij een koop. Neem contact op met onze aankoopmakelaar voor een goede afronding van uw aankoop.

3. Kijk naar alternatieven

Iedereen wilt in het centrum van Rotterdam wonen of ergens een leuk plekje in Kralingen vinden. Maar wees realistisch en stel je verwachtingen bij. Probeer te voorkomen dat u niet in een situatie terecht komt waarbij u bij een open huis terecht komt met 20 andere potentiële kopers die om dezelfde woning als u vechten. Probeer out of the box te denken en uw zoekprofiel aan te passen. Kijk niet naar wat anderen doen of wat populaire plekken zijn, maar probeer echt iets te vinden dat goed bij u aansluit. Zoek eens naar huizen aan de rand van de stad of zelfs buiten de Ring. Denk bijvoorbeeld aan Rotterdam west en zuid. Voor dezelfde prijs kunt u veel meer krijgen. Neem een kijkje bij ons woningaanbod.

Denk daarnaast ook aan de staat van de woning. Een nieuwbouwwoning is leuk en en u kunt meteen intrekken, maar kijk ook eens naar kluswoningen of woningen waarbij misschien alleen de keuken vervangen moet worden. Door zelf te klussen kunt u de woning naar uw stijl aanpassen.

4. If it’s worth it, buy it

Wanneer u uiteindelijk uw droomwoning hebt gevonden is het tijd om te bieden. Kijk op websites, zoals het Kadaster om te achterhalen wat vergelijkbare huizen in de omgeving hebben opgeleverd. Soms is het eerste bod voldoende, maar als er concurrentie is zult u misschien toch moeten overwegen om meer te bieden. Als u echt overtuigd bent dat u de woning wil, het waard vindt en het kunt betalen dan is vijf of tien procent boven de vraagprijs best gangbaar. Blijf wel met beide benen op de grond en laat u niet meeslepen door andere bieders. Uiteindelijk moet het ook op de lange termijn betaalbaar blijven.

 
5. Verhoog je gunfactor

Soms kan het helpen om een beetje soepel te zijn en mee te werken in het voordeel van de verkopers. Denk bijvoorbeeld aan de datum van oplevering, omdat ze bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis hebben gekocht dat nog niet af is. Flexibiliteit kan van positieve invloed zijn. Maar denk bijvoorbeeld ook aan overnemen van roerende zaken.

Voor meer vragen kunt u altijd contact opnemen met onze makelaar!


Beeld: Guido Pijper

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.

Ik wil kopen