Prinsjesdag 2021: gevolgen voor woningmarkt

100 miljoen per jaar extra voor woningcrisis

'De overspannen woningmarkt is een belangrijk voorbeeld van een binnenlands thema dat niet in één periode oplosbaar is.' In de troonrede is de huidige woningcrisis zo aangeduid. Wat zijn de plannen die tijdens Prinsjesdag op 21 september 2021 zijn gepresenteerd om de woningmarkt aan te pakken.

Meer betaalbare woningen?

Riva is als Rotterdamse vastgoedspecialist op verschillende manieren op de woningmarkt bezig. Als makelaar adviseren wij bij aan- en verkoop door particulieren en vastgoedinvesteerders, Riva is taxateur en wij zijn het meest bekend als verhuurder van appartementen aan expats, internationale studenten en particulieren. Op alle mogelijke manieren ondervindt Riva dus de gevolgen van de huidige situatie op de woningmarkt. Welke plannen zijn er gepresenteerd tijdens Prinsjesdag en wat betekent dat voor de bij ons aangesloten huurders, verhuurders en investeerders.

In de troonrede ging het een alinea over de woningmarkt: ''De overspannen woningmarkt is een belangrijk voorbeeld van een binnenlands thema dat niet in één periode oplosbaar is. Hoe wordt een betaalbare woning weer bereikbaar voor iedereen en vooral voor starters? De regering heeft daaraan de afgelopen jaren gewerkt via afspraken met gemeenten en provincies en met extra geld voor nieuwbouw. De uitvoering van dat beleid loopt door in het parlementaire jaar dat voor ons ligt. Door eerdere financiële impulsen worden meer dan honderdduizend nieuwe woningen gebouwd. De regering stelt nog eens 1 miljard euro extra beschikbaar om te zorgen dat er doorgebouwd kan worden.''

Het kabinet stortte in 2019 al 1 miljard euro in het potje ‘woningbouwimpuls’. Gemeenten konden met het geld onder andere sneller vervuilde grond saneren voor bouw van woningen. Intussen is dat potje leeg. Vanaf 2022 komt er een soortgelijk initiatief. De komende tien jaar wordt er zo jaarlijks 100 miljoen euro per jaar begroot om snelle woningbouw te stimuleren.

Om de bouw van nieuwe woningen op peil te houden zet het kabinet in op meer regie vanuit het Rijk. Er komen extra middelen beschikbaar (in totaal 295 miljoen euro in 2021) om knelpunten in de woningbouw aan te pakken. De overdrachtsbelasting wordt gedifferentieerd, zodat starters deze niet meer hoeven te betalen. En er worden maatregelen genomen voor meer betaalbare huren.

Het is echter niet met zekerheid te zeggen hoeveel extra huizen de begrotingsimpuls daadwerkelijk gaat opleveren.

Subsidie voor verduurzaming van woningen

Verduurzaming is een speerpunt van de overheid. Al is het alleen maar om aan Europese richtlijnen te kunnen voldoen. De hoge kosten van verduurzaming zijn voor veel woningeigenaren een drempel. Grote verhuurders, zoals woningbouwcorporaties, krijgen een tegemoetkoming compensatie zodat zij hun nog steeds kunnen investeren in nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming.

Voor andere verhuurders (bijvoorbeeld bij Riva aangesloten woningeigenaren die via ons verhuren) komt er een regeling voor onderhoud en verduurzaming van woningen. Via een subsidieregeling kunnen verhuurders ondersteuning aanvragen om hun woningen zo duurzaam mogelijk te verbouwen. De volgende twee subsidieregelingen zijn vanaf 2022 tot 2024 beschikbaar:

  • € 514 miljoen voor isolatie van huur- en koopwoningen
  • € 288 miljoen voor hybride warmtepompen in woningen

Opkoopbescherming

Per 1 januari 2022 kunnen gemeenten voor starters en doorstromers gebruik maken van de opkoopbescherming. In gewilde gebieden kunnen huizen dan niet zomaar opgekocht worden voor de verhuur. Zo blijven er meer koopwoningen bereikbaar voor mensen die er zelf in gaan wonen. Het is nog niet bekend of en waar de gemeente Rotterdam de opkoopbescherming in gaat voeren.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt vooralsnog niet verder afgebouwd na 2023. Het prijsopdrijvende karakter van de regeling belemmert de ontwikkeling van een volwaardige betaalbare vrije-huursector. Evenmin wordt er een streep getrokken door de schenkingsvrijstelling voor onder meer het kopen van een huis. Terwijl deze regeling de huizenprijzen zeker in de huidige markt opstuwt.

Vrijstelling van de overdrachtsbelasting

In 2022 hoeven kopers onder de 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen als er een huis wordt gekocht onder de € 400.000. Deze vrijstelling, die begin 2021 werd ingevoerd, blijft gehandhaafd – ondanks dat die niet het gewenste effect heeft gehad. Veel kopers gebruiken het bespaarde geld om extra te (over)bieden op huizen, waardoor de huizenprijzen juist verder konden stijgen.

Er zijn dus nogal wat plannen gepresenteerd voor de woningmarkt. In deze blog hebben we plannen met de meeste impact voor de bij ons betrokkenen genomend. Maar het zijn nog plannen! De Algemene Politieke Beschouwingen zijn nu gestart en de fractieleiders van de politieke partijen in de Kamer gaan over hoofdlijnen van de Miljoenennota en de Rijksbegroting debatteren. Er kunnen dus nog veranderingen plaatsvinden. 

Riva geeft advies

Uiteraard houden wij de ontwikkelingen en mogelijke aanpassingen in de gaten. In de tussentijd kan er altijd contact met ons worden opgenomen om de situatie te bespreken. Wilt u een huis aankopen om te verhuren of wilt u juist verkopen. Onze zeer ervaren makelaar kan altijd met u sparren over kansen in de markt, de gebieden met potentie, haalbaar rendement en aanverwante zaken.

 

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.

Ik wil advies