Makelaars moeten met een automatisch biedlogboek gaan werken

Koopproces wordt transparanter en eerlijker

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken verzoekt makelaars met een automatisch biedlogboek te gaan werken. Kopers krijgen zo inzicht in wanneer en hoeveel er door anderen wordt geboden. Het koopproces moet hiermee transparanter worden.

Transparanter en eerlijker

Riva profileert zich ook steeds meer als betrouwbare makelaar in Rotterdam. Onze ervaren medewerkers merken ook dat de woningmarkt oververhit is. Het kabinet wil het bieden op koophuizen eerlijker en transparanter maken. Kopers moeten inzicht kunnen krijgen in wanneer en hoeveel er door anderen wordt geboden. Daarom verzoekt Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken dat makelaars met een automatisch biedlogboek gaan werken. 

Het VBO (Riva is lid van deze Vereniging van makelaars en taxateurs en verhuurbemiddelaars) heeft de afgelopen periode tot tevredenheid een nieuw systeem gestest. Samen met Eerlijk Bieden, software en keurmerk voor makelaars, is het online verkoopsysteem in de praktijk beproefd.

Dit systeem moet de basis vormen voor het biedlogboek. In andere landen gebeurt het al dat het biedproces gecontroleerd kan worden door een automatisch gegenereerd biedlogboek in te voeren. Dit geeft kandidaat-kopers en verkopers de mogelijkheid om het biedproces achteraf te controleren en ontneemt makelaars de ruimte om niet-integer te handelen bij de verkoop van een woning.

Minister Ollongren: “Kopers en verkopers van een huis moeten de zekerheid hebben dat het biedproces eerlijk en transparant verloopt. Daarom wil ik dat alle makelaars gaan werken met een automatisch gegenereerd biedlogboek. Zo verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen en weten kopers en verkopers hoe het bieden verlopen is.”

Gelijke kansen voor gelijke kopers

Het is in eerste instantie aan de branche om hiermee aan de slag te gaan. Gaat dit niet snel genoeg dan komt er een verplichting door middel van wetgeving. 

Behalve het logboek moeten makelaars aan de slag met een verbeterplan om de regels in het koopproces duidelijker te maken en tot slot moeten er gelijke kansen voor gelijke kopers komen.  

Op dit moment is er veel onduidelijkheid te zijn over wat precies de regels zijn waar kopers, verkopers en makelaars zich aan moeten houden. Er is nog te veel ruimte voor eigen interpretatie en niet-integer handelen. Minister Ollongren heeft de brancheverenigingen daarom opdracht gegeven om te komen met een verbeterplan. Dit moet voor eind 2021 klaar en ondertekend zijn. Periodiek wordt de voortgang beoordeeld. 

De minister gaat tevens verkennen of het bij het kopen van een huis verplicht kan worden gesteld om een financieel en bouwkundig voorbehoud op te nemen bij een bieding op een huis. Door de grote concurrentie op de huizenmarkt laten woningzoekende deze voorwaarde vallen om een streepje voor te hebben op andere kopers. Daarmee nemen kopers grote risico’s op het moment dat de vraag naar een huizen vele malen groter is dan het aanbod. Ook kijkt de minister naar gelijkwaardigheid van platforms waarop nieuwe woningen worden aangeboden en het eerlijk toewijzen van nieuwbouwwoningen.

Riva juicht transparantie uiteraard toe. Maar er zullen nog wel meer veranderingen moeten komen om de woningmarkt weer wat te normaliseren. Desondanks blijven onze makelaars en taxateurs natuurlijk de markt verkennen en blijven zij op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. 

Wil u uw huis verkopen of wilt u juist een huis kopen. Om zelf te wonen of om te verhuren, kunt u uiteraard contact opnemen om alle mogelijkheden te bespreken.

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.