Belangrijke veranderingen woningmarkt 2018

Als u van plan bent om een woning te kopen of verkopen in Rotterdam is het belangrijk om rekening te houden met financiële veranderingen. Elk jaar zijn er financiële veranderingen in de woningmarkt die invloed kunnen hebben op uw nieuwe of huidige woonsituatie. Wij hebben uitgezocht welke aanpassingen er per 1 januari 2018 zijn doorgevoerd. De belangrijkste veranderingen hebben wij voor u op een rij gezet. 

 

1. Maximale hypotheek

In 2018 kunt u een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van uw koophuis. Ook wel Loan-to-Value genoemd. Wanneer u een woning koopt zijn er echter ook aankoopkosten, zoals de kosten voor een makelaar en financieel advies. Doordat u maximaal 100% mag lenen betekent het dat u waarschijnlijk een deel van de aankoopkosten en eventuele overige kosten met eigen geld zult moeten dekken.


2. Maximale hypotheekrenteaftrek is 49,5%

Iedereen krijgt een gedeelte van de betaalde hypotheekrente terug van de belastingdienst. Ten opzichte van 2017 daalt het percentage met een half procent. In 2018 is het aftrekpercentage 49,5%.


3. WOZ-waarde stijgt

In 2018 stijgt de gemiddelde WOZ-waarde van elke woning. Ten opzichte van het voorgaande jaar zal de waarde met 5 tot 7% stijgen. De WOZ-waarde heeft invloed op onder andere de waterschapsbelasting, rioolheffing en onroerendezaakbelasting. 


4. U kunt meer lenen

Hoeveel u kunt lenen is onder andere afhankelijk van uw (gezamenlijk) inkomen. In 2018 gaat het leencapaciteit van met name hogere inkomens (inkomens boven de €45.000) met ongeveer 2% omhoog. Tweeverdieners kunnen in 2018 ook meer lenen. Het tweede inkomen telde in 2017 voor 60% mee. In 2018 is dat 70% waardoor men in aanmerking kan komen voor een hogere hypotheek.

 

5. Meer lenen voor energiezuinig huis

Zoals eerder vermeld mag u in 2018 een hypotheek van maximaal 100% van de woningwaarde afsluiten. Als u kunt aantonen dat u wilt investeren in uw woning om het huis energieneutraal (nul-op-de-meter woning) te maken mag u maximaal €25.000 extra lenen. Voor een energiezuinig huis mag u €9.000 meer lenen om te investeren in een verbouwing. Denk hierbij aan een HR-ketel, een spouwmuur of dakisolatie. Dit geldt voor inkomens van minimaal 33.000 per jaar, omdat uw financiële situatie dit wel moet kunnen dragen. Hou er wel rekening mee dat de waarde van uw woning niet per se meestijgt met de verbouwing van €9.000. 

 

6. Veranderingen bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De NHG grens stijgt vanaf 2018. De kostengrens is €265.000 in 2018, wat 8% hoger is dan 2017. In vergelijking met vorig jaar komen duurdere woningen dus in aanmerking voor NHG. Tevens bent u in 2018 niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek met NHG.
 

7. Wijziging rendementspercentages (box 3)

In 2018 wordt box 3 aangepast, waardoor het forfaitaire rendementspercentage daalt. De reden hiervoor is dat het kabinet wil dat het dichter aansluit bij het gemiddelde werkelijke rendement. Voor het rendement over het spaardeel toegerekende gedeelte van de grondslag gaat de Belastingdienst voortaan gebruik maken van actuelere cijfers.


8. Vervallen restschuldregeling

Let goed op als u uw huis na 1 januari 2018 voor minder geld verkoopt dan voor wat u het oorspronkelijk kocht. Per 1 januari 2018 vervalt de restschuldregeling, wat betekent dat het duurder wordt om een restschuld mee te financieren. De rente en kosten van uw restschuld zijn per dit jaar niet meer aftrekbaar.

Deze regeling geldt niet voor restschulden die ontstaan zijn tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.


9. Beperking in gemeenschap van goederen

Tot 1 januari 2018 valt alles in gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle goederen bij een echtscheiding voor de helft verdeeld moet worden. Er is dus geen privé vermogen. Per 1 januari wordt dit beperkt. Voorhuwelijkse bezittingen en schulden zijn niet meer automatisch gemeenschappelijk. Alles wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd valt wel in de huwelijksgemeenschap.

 

10. Verplicht sparen VvE's

Veel VvE’s sparen onvoldoende voor het reservefonds of zelfs helemaal niet. Per 1 januari worden VvE’s aangemoedigd om een minimumbedrag te sparen voor het reservefonds, zodat dit aan onderhoud besteed kan worden. Er zijn drie mogelijkheden:

1. Sparen middels een meerjarenonderhoudsplan. In dit plan staat voor ongeveer tien jaar vast welke werkzaamheden moeten plaatsvinden en wat de geschatte kosten hiervoor zijn. Op deze manier kan de VvE voor op de lange termijn een geldbedrag sparen.

2. Minimaal 0,5% van de herbouwwaarde sparen. Als er geen meerjarig onderhoudsplan aanwezig is, is dit een ander optie.

3. Geen reservefonds. Dit is een mogelijkheid als er aan 1 van onderstaande voorwaarden is voldaan:

  • Minimaal 80% van de eigenaren gaat hiermee akkoord
  • De VvE heeft een bankgarantie ontvangen van de bank. Dit houdt in dat de bank de onderhoudskosten zal opvangen wanneer de eigenaar het op dat moment niet kan betalen. Uiteraard dient dit wel terugbetaald te worden.

 

Bent u benieuwd of deze veranderingen invloed hebben op uw situatie? Vraag dan naar onze makelaar


Beeld: Iris van den Broek

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.

Ik wil meer informatie