Huizenprijzen blijven ook dit jaar stijgen

Riva is aan- en verkoop makelaar

De toegenomen schaarste van koopwoningen leidt opnieuw tot forse prijsstijgingen. Dat blijkt uit onderzoek van NVM. Na een toename van 15% in 2021 denken we dat de huizenprijzen dit jaar met 12,5% en volgend jaar met 5% toenemen verwacht het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Aanbod koopwoningen neemt af 

Riva is misschien vooral bekend als verhuurmakelaar in Rotterdam, maar wij hebben ook een makelaarsafdeling onder leiding van een ervaren Makelaar Taxateur. De afgelopen jaren hebben wij mooie woningen kunnen kopen en verkopen. Kijk hier voor ons actuele aanbod van koopwoningen in Rotterdam. Maar ook wij merken dat het aanbod wat afneemt zoals blijkt uit de woningmarktcijfers van het vierde kwartaal 2021 van de NVM.

Het Economisch Bureau van ABN AMRO stelt in in de nieuwste Woningmarktmonitor van januari 2022 dat de woningaankopen sterk worden bepaald door het beschikbare aanbod. En er staan momenteel inderdaad nauwelijks woningen te koop. De krapte-indicator, die het aanbod afzet tegen het aantal verkopen en dus aangeeft uit hoeveel woningen kopers kunnen kiezen, stond in het derde kwartaal van 2021 op anderhalve woning. Eigenlijk hebben kopers dus geen keus. Wie iets geschikts vindt, moet snel beslissen. De verkochte woningen stonden gemiddeld 23 dagen te koop.

Schaarste leidt tot forse prijsstijgingen

In geheel 2021 werden ruim 140.000 woningen verkocht tegen ruim 172.000 woningen in 2020, een afname van 19%. De toegenomen schaarste leidt opnieuw tot forse prijsstijgingen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het vierde kwartaal van 2021 naar 438.000 euro en van een nieuwbouwwoning naar 466.000 euro. Dit is een stijging ten opzichte van het vierde kwartaal 2020 van 20,7% voor een bestaande woning en 13,8% voor een nieuwbouwwoning.

Volgens ABN AMRO stegen de vraagprijzen misschien minder hard, maar de aankoopprijzen gaan nog steeds door het dak. Veel kopers zien zich gedwongen om boven de vraagprijs te bieden. Acht op de tien kopers doet dat, met als resultaat dat de prijzen blijven stijgen. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg in november 2021 € 404.000. Een jaar eerder was dat € 60.000 lager.

Het werkt ook door bij nieuwbouwwoningen. De prijs daarvan wordt bepaald door bestaande bouw, want het aantal woningen dat er jaarlijks bij komt is slechts een deel van de totale woningvoorraad. Vooral jongeren en starters lukt het daardoor nauwelijks om een huis te kopen. De stemming ten aanzien van de woningmarkt is daardoor inmiddels minder positief, volgens de marktindicator van Vereniging Eigen Huis.

Beide partijen geven aan dat er snel nieuwe woningen bij moeten komen. Dat zal in ieder geval een deel van de problemen oplossen omdat er dan in ieder geval meer doorstroming mogelijk is. We kijken dan ook uit naar het bouwgeweld in onze stad. Er is in 2021 gestart met de bouw van 4.735 woningen. 

Voor de komende jaren zijn er nog veel bouwplannen. Op deze kaart is een mooi overzicht te vinden. “Er zitten nog vele mooie projecten in de pijplijn”, zegt wethouder Bas Kurvers  (Bouwen en Wonen). “We hebben voldoende bouwlocaties in Rotterdam voor de komende jaren. Maar het draait niet alleen om aantallen. Bij elk project is er is veel aandacht voor de omgeving: voor duurzaamheid en het ontmoeten van elkaar. Zo maken we van een huis een thuis.”

Contact met Riva Makelaars

Riva kan als ervaren partij adviseren bij aankoop en verkoop van een woning. Neem contact op voor meer informatie.

 

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.

Ik wil advies