Huizenmarkt Rotterdam blijft aantrekkelijk

Riva begeleidt bij aankoop, verkoop en verhuur van woningen in Rotterdam

De huizenmarkt ondervond in het derde kwartaal van 2020, ondanks de Corona-crisis, een opwaartse beweging. Huurprijzen van Rotterdamse woningen gingen omhoog en de huizenprijzen stegen het hardst in meer dan twintig jaar.

Stijging Rotterdamse verkoop- en verhuurprijzen

Riva is een veelzijdige specialist op de Rotterdamse woningmarkt. Namens eeen groeiend aantal woningeigenaren en investeerders verhuren we woningen aan expats, (internationale) studenten en ook steeds meer particulieren. Vervolgens nemen we ook vaak het beheer op ons. Als makelaar zijn we ook steeds meer verantwoordelijk voor aankoop en verkoop van huizen in de regio. Omdat we al deze taken toegewijd uitvoeren hebben we een sterke reputatie opgebouwd in Rotterdam. Deze krachtige combinatie zorgt er voor dat wij kunnen helpen om rendement te genereren, vooral omdat de situatie nu gunstig is. De huizenprijzen stijgen blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de huurprijzen in Rotterdam zijn ook gestegen. Een nieuwe huurder is 0,6 procent meer kwijt dan een jaar eerder: € 16,04 per vierkante meter per maand blijkt uit analyse van Pararius. 

Verkoop via Riva

Deze ontwikkelingen bieden vooral mogelijkheden voor eigenaren die een verkoop van hun woning(en) overwegen. De verkoopprijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland steeg namelijk zeer sterk. In het derde kwartaal kwam deze uit op 354.000 euro, een stijging van 11,6% in tegenstelling tot vorig jaar. Het is meer dan twintig jaar geleden dat de prijsontwikkeling in een jaar tijd zo hoog was. De vraagprijs van de verkochte woningen lag gemiddeld op 348.000 euro, bijna 2 procent onder de uiteindelijke transactieprijs. Van een coronadip, is dus net als in het vorige kwartaal, geen sprake.

In Rotterdam is hetzelfde beeld te zien. Er werden 2091 woningen verkocht. Dat waren er 13,9% meer als in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs was 319.000 euro, positieve prijsontwikkeling van 9,8% ten opzichte van vorig jaar.

Verhuur via Riva

Maar eigenaren kunnen er ook voor kiezen om de woning te verhuren. Want de huurprijzen in Rotterdam blijven gunstig binnen het middensegment. IRotterdam nam de gemiddelde huurprijs van huurwoningen in de vrije sector minimaal toe met 0,6%. De gemiddelde vierkantemeterprijs is nu € 16,04 per maand. Bij een woning van bijvoorbeeld 70 vierkante meter komt dat neer op een maandhuur van € 1.122. 

In het centrum van de Havenstad de huurprijzen met 3,2 procent tot € 18,39 per vierkante meter per maand, maar in alle overige wijken namen de prijzen nog toe. Riva verhuurt huizen in de gehele stad. In het opkomende Charlois op Zuid betaalden nieuwe huurders 2,8 procent meer voor een woning, € 13,45 per vierkante meter per maand. Ook de wijk IJsselmonde is bezig aan een opmars, hier kostte een vrije sector huurwoning 2,6 procent meer dan een jaar geleden: € 13,62 per vierkante meter per maand.

In het bericht wordt ook een mogelijk verklaring gegeven voor deze trend: “De lichte daling van de huurprijzen in Rotterdam Centrum kan te maken hebben met de invloed van Covid-19. De vraag is nog herstellende na het heropenen van de landsgrenzen. Ondertussen is het woningaanbod voor expats weer aangevuld en iets gegroeid. Daarnaast is het gebruikelijk dat het tijdens de zomermaanden iets stiller is op de Rotterdamse appartementenmarkt. In deze periode worden normaal gesproken juist meer woonhuizen verhuurd en die vind je eerder in Hillegersberg-Schiebroek.” 

Verbetering van Zuid

Over de opmars van Charlois en IJsselmonde wordt gesteld: ''De gunstige ontwikkelingen kunnen te maken hebben met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Hier wordt de komende 20 jaar door overheid en bedrijven ingezet op verbetering van de opleidings-, arbeidsparticipatie- en woonkwaliteit. Ook zien we dat beide wijken nog steeds populair zijn onder beleggers. Zij kopen verouderd vastgoed en renoveren dit tot aantrekkelijke woningen van hoog niveau, wat uiteraard ook zijn uitwerking heeft op de huurprijzen.” Riva heeft inderdaad ook vertrouwen in de potentie van Zuid en adviseert de bij ons aangesloten beleggers juist daar te investeren.

Verkoop van verhuurde woningen

Ook is het mogelijk om een woning waar al huurders in zitten te verkopen. Dat heeft zelfs de voorkeur voor grote investeerders. Want zo zijn ze direct verzekerd van maandelijkse inkomsten en hebben dus meteen rendement. 

De medewerkers van Riva kunnen advies geven over de beste strategie. Een appartement in eigendom verkopen voor om mogelijk te profiteren van de gestegen huizenprijzen of het appartement juist verhuren om voor een lange periode juist gegarandeerd te zijn van een vast bedrag per maand. 

Verwachtingspatroon

Naar verwachting zal de invloed van Covid-19 zichtbaar worden. Rabobank voorspelt de komende twee jaar een dip in de koopwoningmarkt. De corona-crisis zal waarschijnlijk meer werkloosheid veroorzaken, waardoor de vraag naar koopwoningen afneemt. Woningen die te koop worden gezet, worden daardoor naar verwachting minder makkelijk verkocht dan in de huidige markt. Volgens de berekeningen van de Rabobank daalt de gemiddelde prijs van koopwoningen in 2021 met gemiddeld 0,8 procent en in 2022 met nog eens 2,6 procent. 

Een dergelijke beweging op de koopmarkt heeft ook invloed op de huurmarkt. Woningen die moeilijk verkocht worden zullen na verloop van tijd mogelijk te huur worden aangeboden om leegstand tegen te gaan en dubbele hypotheeklasten te drukken. Een groter huuraanbod in combinatie met een hogere werkloosheid kan leiden tot  een prijsdaling. 

De druk op de woningmarkt blijft echter bestaan. Want er is een groot tekort aan woningen in Nederland.  Volgens ABF Research telt Nederland op dit moment een woningtekort van 331.000 woningen. De bevolking groeit, maar de woningvoorraad groeit onvoldoende mee.

Advies

Onze makelaars zijn ervaren en kennen de Rotterdamse markt door en door. Neem contact op om alle mogelijkheden en kansen te bespreken. 

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.