Grootste prijsstijging van bestaande koopwoningen in 21 jaar

Nederland behoort top in Europese Unie

Een bestaande koopwoning was in 2021 gemiddeld 15,2 procent duurder dan in 2020. Dit is de grootste prijsstijging na 2000 volgens het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen sinds 2013

Riva is al tien jaar een zeer bekende verhuurmakelaar in Rotterdam. Maar Riva heeft sinds een aantal jaar ook een gerenommeerde makelaar en taxateur in huis. Onder leiding van deze ervaren medewerker is Riva zeer actief voor beleggers en investeerders maar ook particuliere eigenaren die een woning willen kopen of verkopen. Uiteraard zien wij de prijzen voor koopwoningen, alsook huurwoningen, al een flink aantal jaren stijgen. 

Dat blijkt ook uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Na een hoogtepunt in 2008 daalden de prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland. In 2013 werd het dieptepunt bereikt. Daarna zijn de prijzen gestegen en bereikte de prijsindex in 2021 het hoogste niveau sinds de meting in 1995 begon. In 2021 was een bestaande koopwoning gemiddeld 15,2 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is bijna twee keer zo hoog als in 2020. Toen was een bestaande koopwoning gemiddeld 7,8 procent duurder dan een jaar eerder. Het aantal transacties bedroeg in 2021 ruim 226 duizend woningen. Dat is 4 procent minder dan een jaar eerder. Verder wisselden in Nederland 4 procent minder woningen van eigenaar dan in 2020. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

In de grote steden

Van de vier grootste steden in Nederland was alleen de prijsstijging van bestaande koopwoningen in Utrecht met 16 procent groter dan gemiddeld in Nederland. Verder lag alleen in Amsterdam het aantal woningtransacties hoger dan een jaar eerder (8,1 procent). In de andere drie grote steden en ook gemiddeld in Nederland was het aantal woningtransacties lager.

De trend maakt dat Nederland opnieuw tot de landen met de grootste stijging van de huizenprijzen in de Europese Unie behoort. De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld 9,2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nederland kende na Tsjechië (22,0 procent), Litouwen (18,9 procent) en Estland (17,3 procent) de grootste stijging. In alle landen van de Europese Unie werden huizen duurder. In de helft van deze landen stegen de huizenprijzen met meer dan 10 procent.

In de huizenprijsindex worden zowel de transactieprijzen van nieuwbouwwoningen als bestaande koopwoningen meegenomen. Met 16,8 procent is de prijsstijging van koopwoningen opnieuw groter dan in het voorafgaande kwartaal. Dat is al zes kwartalen op rij het geval. De transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning was gemiddeld 12,4 procent hoger. Een bestaande koopwoning was gemiddeld 17,5 procent duurder.

Riva adviseert bij aankoop en verkoop

Onze ervaren makelaar kan helpen bij de aankoop en verkoop van een woning. Neem contact op voor meer informatie.

 

 

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.