Een woning in Rotterdam kopen met erfpacht. Wat houdt dit eigenlijk in?

Riva adviseert over het kopen van woningen met erfpacht in Rotterdam

Riva Makelaars adviseert haar verhuurders over het kopen van een woning met erfpacht in Rotterdam.

Wellicht denkt u eraan om een woning te kopen in Rotterdam. De kans bestaat dat u een appartement tegenkomt waarop erfpacht rust. Wat is erfpacht eigenlijk en waar dient u rekening mee te houden? We leggen dat hieronder in het kort uit. 

Een huis kopen met erfpacht in Rotterdam: wat is erfpacht eigenlijk?

Bent u voornemens om een woning te kopen met erfpacht? Volgens de wet is erfpacht een zakelijk recht dat de erfpachter de bevoegdheid geeft om de onroerende zaak van een ander te houden en te gebruiken. Erfpacht komt regelmatig voor bij gemeenten, die grond uitgeven in erfpacht. Veel huizen en complexen in Rotterdam staan op erfpachtgrond. De eigenaar van de grond is dan de gemeente Rotterdam (ook wel de bloot eigenaar genoemd) en je mag de grond, al dan niet tegen betaling, houden en gebruiken. Dit is vastgelegd in een akte van vestiging.

Welke varianten van erfpacht zijn er?

Erfpacht met een periodieke canon

Wanneer er sprake is van erfpacht, kan in de akte van vestiging een canon worden opgenomen. Een erfpachtcanon houdt in dat de erfpachter aan de eigenaar van de grond op terugkerende tijdstippen een geldsom moet betalen. Het voordeel is wel weer dat de erfpachtcanon fiscaal aftrekbaar is.

Tijdelijke afkoop van erfpacht

Bij een tijdelijke afkoop van erfpacht is de erfpacht voor een bepaalde periode afgekocht. Dit betekent dat u voor een vast bedrag betaald. De afkoop van de erfpacht is niet fiscaal aftrekbaar, maar u voorkomt op deze manier wel verhogingen. 

Eeuwigdurende afkoop van de erfpacht

Bij eeuwigdurende afkoop van erfpacht betaalt u een bedrag om het erfpacht af te kopen. Dit houdt in dat u bij de aanschaf van de woning eenmalig een bedrag betaald. U wordt nooit eigenaar van de grond, maar tevens hoeft er geen canon betaald te worden.

Vraag onze aankoopmakelaar naar welke variant voor u van toepassing is tijdens het aankopen van een woning met erfpacht en wat dit u gaat kosten.

Heeft erfpacht invloed op mijn maximale hypotheek?

De kosten die u moet betalen voor de erfpachtgrond kunnen aanzienlijk invloed hebben op de maximale hypotheek die u krijgt bij het kopen van een woning voor eigen bewoning of als u wilt investeren, maar ook bij het verkopen van uw woning kan het invloed hebben op de waarde. Het periodieke bedrag dat u moet betalen kan namelijk flink wat druk uitoefenen op de maandlasten die u moet betalen. Voor woningen waarbij u de erfpachtcanon aan een particuliere eigenaar betaalt kan het lastiger zijn om een hypotheek te verkrijgen, omdat de bepalingen in het erfpachtcontract stricter kunnen zijn.

Is het volgens onze makelaar Ronald verstandig om een Rotterdamse woning met erfpacht aan te schaffen?

Dit is geheel afhankelijk van uw situatie en het doel van de aankoop. Bent u bijvoorbeeld belegger en op zoek naar direct rendement middels het verhuren voor een periode van 3 á 5 jaar, dan zou mijn advies positief kunnen zijn. Dit is wel afhankelijk van de erfpacht situatie.

 

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.

Ik wil kopen