Hoe maak je van één woning meerdere woningen?

Riva informeert over de vergunning woningvorming

Woningvorming is de verbouwing van 1 woning in 2 of meerdere woningen zoals studio's die apart verhuurd kunnen worden. Voor woonvorming is een vergunning nodig die bij de Gemeente Rotterdam aangevraagd kan worden. Zo verloopt zo'n procedure.

Van aankoop tot verhuur

Riva staat steeds meer investeerders en beleggers bij tijdens de aankoop van woningen in Rotterdam. Onze makelaars adviseren de cliënten over woningen met potentie en het te verwachten rendement bij verhuur. Riva heeft al jarenlang ervaring met het verhuren aan expats en (internationale) studenten en tegenwoordig is het soms gunstiger om een huis op te delen zodat er meerdere aparte studio's ontstaan. Steeds meer jongeren uit binnen- en buitenland hebben behoefte aan een relatief betaalbare plek om zelfstandig te wonen. Riva erkent die trend en transformeert steeds vaker ruime appartementen tot kleinere woningen. Uiteraard doen we de verbouwingen volgens de regels.

In deze blog leggen we de procedure uit. 

Vergunning woningvorming

Bij Riva zijn we geen fan van verkameren. We werken niet samen met woningeigenaren die een woning in hokken opdeelt om die apart aan (meestal) studenten te verhuren. We bieden zeker wel woningen voor studenten aan, maar dat zijn huizen met aparte slaapkamers waar een gemeenschappelijke huurprijs voor wordt betaald. De huurders maken dus niet apart de huur over.

Maar in de huidige overspannen woningmarkt zijn er veel heel woningzoekers. Daarom is het te overwegen om ruime woningen op te splitsen in twee of meerdere onafhankelijke woonruimtes met een eigen keuken, badkamer, toegangsdeur en huisnummer. Deze studio's zijn zeer gewild omdat ze wat goedkoper zijn, vooral in opkomende wijken te vinden zijn en door de nodige verbouwing ook voorzien zijn van de allernieuwste technieken op het gebied van energiebesparing en comfort. 

Inmiddels heeft Riva meerdere transformaties begeleid. Meerdere ruime woningen zijn door ons klusteam omgetoverd tot luxueuze, moderne studio's. Onze binnendienst kan helpen met de juiste aanvragen bij de gemeente. Om een huis om te vormen tot meerdere zelfstandige wooneenheden dient een vergunning woonvorming aangevraagd te worden bij de gemeente.

Tenminste 50 m² en 85 m² groot

De gemeente maakt onderscheidt. In bepaalde wijken moet de kleinste woning die door woningvorming ontstaat, tenminste 85 m² groot zijn. Het gaat dan om heel Delfshaven, met uitzondering van de Winkelstraten Nieuwe-Binnenweg, West Kruiskade, 1ste Middellandstraat, een deel van het Middellandplein, 2de Middellandstraat en Vierambachtsstraat.

De eis geldt ook voor Noord, met uitzondering van de Noorderboulevard (Noordmolenstraat en Zwart Janstraat), Kralingen-Crooswijk, met uitzondering van wijk De Esch.

Op zuid gaat het om Oud Charlois, Carnisse, Tarwewijk, Katendrecht, Noordereiland, Feijenoord, Kop van Zuid-Entrepot, Afrikaanderwijk, Hillesluis, Bloemhof en Vreewijk.

In de overige gebieden van Rotterdam moet de kleinste gecreëerde woning tenminste 50 m² groot zijn.

Riva levert kwalitatief verbouwingen op

Riva levert kwalitatieve verbouwingen op

Aanvraag en planning

De aanvraag dient online te worden gedaan via DigiD of eHerkenning en de vergunning voor woningvorming kost € 500,-. Bij de online aanvraag moeten de volgende stukken worden toegevoegd: plattegrondtekeningen van de oude en nieuwe situatie met de afmetingen en het eigendomsbewijs.

Om een zo'n rendabele mogelijke situatie en profijtelijke huuropbrengst te creëren moet er worden voorzien in meerdere pluspunten. Riva kan die meerwaarde realiseren. 

Als Riva de verbouwing verzorgt kunnen opdrachtgevers er van uitgaan dat wij een ideale indeling maken voor maximaal rendement en de woning duurzaam (minimaal energielabel B) en luxueus opleveren. We kijken waar er precies extra huurpunten kunnen worden gescoord. Het aantal punten wordt bepaald door de oppervlakte van de woning (met een dakkapel kan bijvoorbeeld extra ruimte worden gevormd), het aantal verwarmde ruimtes en de afwerking van keuken of badkamer, bijvoorbeeld met volledige betegeling van de muren en een lang aanrecht. Ook de WOZ-waarde heeft invloed. Het aantal punten van een huurwoning bepaalt de maximale huur van de woning. 

Neem contact op met ons als u meer informatie wilt over woonvorming. Het kan heel aantrekkelijk zijn om een woonruimte op te splitsen in meerdere zelfstandige woonruimtes om te verhuren. Riva heeft ervaring, kennis van aanvragen en subsidies en directe contacten met gespecialiseerde architecten en ingenieurs en vaardige klussers.

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.