Voorkom problemen met de huurcommissie als verhuurder in Rotterdam

Riva adviseert over puntentelling en energielabel voor woningen in Rotterdam

Riva verhuurt enkel woningen in de vrije sector. In 2021 is € 752,33 de grens tussen een sociale huurwoning en een huis in de vrije sector. Een woning moet wel aan enkele eisen voldoen om voor een geliberaliseerd bedrag verhuurd te mogen worden. Riva adviseert verhuurders en investeerders over de ingrepen die mogelijk zijn om een juiste huurprijs te vragen.

Hoe bepaal je de huurprijs van woningen in Rotterdam

Riva biedt als verhuurmakelaar Rotterdam huurwoningen tussen de 750 en 5000 euro. Het merendeel van ons aanbod is echter ruim boven de huurprijsgrens. Maar in ons aanbod zijn er natuurlijk wat huurwoningen die net boven die grens vallen. Wij attenderen de verhuurders van deze appartementen altijd op de risico's die er zijn bij een relatief lage huurprijs in de vrije sector. De kale huurprijs wordt bepaald aan de hand van een puntenaantal dat wordt toegekend voor het verschillende kenmerken zoals de oppervlakte van de woning en andere ruimtes zoals berging en buitenruimte, de WOZ-waarde (dat is de waarde van de woning zoals bepaald door de gemeente) en de luxe van de woning (is er na 2016 nog een verbouwing geweest) en het energielabel.

Een afschrift van het energielabel moet voor aanvang van de huurperiode aan de huurder worden overhandigd. Dit is verplicht om het mee te laten tellen in de punten. Elke keer als er een nieuwe huurder in het huis trekt moet het energielabel worden afgegeven.

Zo verkrijg je een energielabel voor jouw Rotterdamse woning

Om een nieuw energielabel aan te vragen wordt aangeraden om op Centraal register techniek een energieadviseur woningbouw op te zoeken en een of meerdere offerte(s) aan te vragen. Na de bevestiging van een offerte kan een een afspraak met de energieadviseur gemaakt worden. De energieadviseur komt naar de woning om bepaalt aan de hand van de situatie ter plekke de status. De eigenaar of afgevaardigde  moet aanwezig zijn. De controle duurt hooguit twee uur en de adviseur bekijkt onder meer de afmetingen, de aanwezige isolatie en de aanwezige installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Onze verhuurmakelaars kunnen adviseren over mogelijke ingrepen zoals de plaatsing van een nieuwe HR ketel, dubbel glas, gevelisolatie en mogelijke mechanische ventilatie.

Zorg dat er daarnaast nog zoveel mogelijk informatie over de woning beschikbaar is, Zoals bouwtekeningen, documentatie en facturen van verbetermaatregelen. De energieadviseur berekent de energieprestatie en registreert deze. Hierna ontvangt u het afschrift van het energielabel. De kosten voor een energielabel komen naar verwachting bij een eengezinswoning uit op gemiddeld € 190. Bij appartementen gaat het om gemiddeld € 100. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel. 

Voorkom gang naar huurcommissie

Het is als woningeigenaar van essentieel belang om de juiste huurprijs te vragen. Als een woning volgens de wet eigenlijk een woning in de sociale sector is en deze wordt in de vrije sector aangeboden kan de huurder naar de huurcommissie stappen om de prijs te toetsen. Als de huurcommissie bepaalt dat de huurprijs te hoog is moet de verhuurder de prijs aanpassen en wellicht zelfs geld terugbetalen. Daar gaat uw rendement!

Natuurlijk adviseren onze verhuurmakelaars over de prijs die kan worden gevraagd maar de eigenaar is eindverantwoordelijk en bepaalt de huurprijs. De gemeente Rotterdam heeft een handige tool om de juiste toegestane kale huurprijs te berekenen. Om het huis meer waard te maken kunnen onze makelaars adviseren om een kleine aanpassing te doen zoals meer tegels aan te brengen in de keuken en badkamer, of een langer aanrecht te installeren in de keuken. 

Contractduur

Ook de duur van het contract is van belang. Er is een verschil tussen een bepaalde tijd contract en een onbepaalde tijd contract. Bij een bepaalde tijd contract kan een huurder tot 6 maanden na afloop van de huurovereenkomst bezwaar maken bij de huurcommissie. Het verschil van de volledige termijn dient voldaan te worden door de verhuurder. Bij een onbepaalde tijd contract zou een huurder binnen 6 maanden na aanvang van de huurovereenkomst moet je melding maken bij de huurcommissie. Indien de huurder in het gelijk wordt gesteld dat moet de verhuurder met terugwerkende kracht het verschil betalen en huur moeten worden gewijzigd. 

Het overgrote merendeel van de huizen die Riva verhuurt zijn gemeubileerd en voorzien bijvoorbeeld voorzien van een televisie, dat maakt dat er gemiddeld meer huur gevraagd kan worden. Het gaat dan namelijk om servicekosten, dus het gebruik van bijvoorbeeld meubels, gordijnen en vloeren. Als het meubilair niet ouder is dan vijf jaar mag jaarlijks 20% van de oorspronkelijke aankoopwaarde worden doorberekend in de servicekosten. Als de spullen ouder dan vijf jaar zijn kan je 20% van de huidige waarde als uitgangspunt nemen. Dat is het bedrag dat de meubels en/of stoffering zouden opleveren als je ze nu zou verkopen. Bij apparaten en onderdelen met een lange levensduur zoals koelkasten, fornuizen en een laminaatvloer geldt een termijn van tien jaar. De nieuwwaarde mag dus tien jaar lang als uitgangspunt worden genomen.

Vraag onze verhuurmakelaars naar de juiste contractduur voor het verhuren van uw woning. Wij geven u graag een onafhankelijk advies.

Juiste huurprijs voor Rotterdamse woning

Er zijn tegenwoordig steeds meer partijen die huurders benaderen en naar de huurcommissie begeleiden als zij vermoeden dat een huurder te veel betaalt. Het is daarom belangrijk om de juiste huurprijs te vragen. Om er absoluut zeker van te zijn dat het benodigde aantal punten wordt behaald adviseren wij om een professionele puntentelling uit te laten voeren. 

Punten en huurprijs opkrikken

Komt de woning (net) niet boven de liberalisatiegrens uit of wil je meer huur vragen, dan is het mogelijk om zelf aanpassingen te doen of te laten uitvoeren. Er kan bijvoorbeeld een dakkapel of een serre worden geplaatst zodat de woning ruimer wordt. Het plaatsen van verwarming in ruimtes die nog onverwarmd zijn. Ook loont het om de badkamer en keuken te verfraaien. Dit zou zomaar een verdubbeling van de punten op kunnen leveren. Ook de woning energiezuiniger maken, bijvoorbeeld door isolerend glas, is een mogelijkheid. Bepaal van te voren hoeveel je wilt investeren en of het rendement dan nog de moeite waard is.

Behalve dat er vanaf 2021 een energielabel verplicht is, zijn er nog een aantal veranderingenDe jaarlijkse maximale huurverhoging wordt voor alle huurwoningen vastgesteld op inflatie + 1% (ook in de vrije sector), een tijdelijk huurcontract kan in 2012 mogelijk eenmalig worden verlengd. Ook gaat een overdrachtsbelasting van 8% gelden voor de aankoopsom van een woning. 

Rendement uit Rotterdamse huurwoningen via Riva

Ondanks deze aanpassingen en de onzekerheid die Corona nog steeds geeft is het nog steeds rendabel om te investeren in Rotterdamse woningen om te verhuren. De stad is nog steeds aantrekkelijk voor expats en buitenlandse studenten en hier al woonachtige particulieren weten ons aanbod ook steeds meer te vinden. Er komen dus steeds meer gegadigden voor de beschikbare woningen. 

Neem contact met ons op als u wilt gaan verhuren. Onze makelaars kunnen u gedegen advies geven door onze uitgebreide ervaring, netwerk en kennis van de Rotterdamse woningmarkt. Heeft u nog vragen omtrent omtrent het aankopen van een woning? Dan kan onze aankoopmakelaar u wellicht helpen.

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.

Vraag om advies