Verhuurdersvergunning in gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam gaat voor goed verhuurderschap.

Al tien jaar is Riva actief in Rotterdam op het gebied van verhuur, beheer, aankoop, verkoop en beleggen in vastgoed. In de tussentijd zijn er nogal wat partijen bijgekomen die de potentie van de stad ook erkennen. Helaas zitten daar partijen bij met verkeerde intenties. De gemeente gaat deze onprofessionele bedrijven terecht aanpakken met nieuwe regels.

Gemeente Rotterdam stelt meer regels in voor verhuur woningen

Riva is als verhuurmakelaar Rotterdam al bijna tien jaar actief. Namens woningeigenaren verhuren wij een groeiend aantal woningen in heel de stad. Uiteraard volgens alle regels. Omdat de gemeente Rotterdam steeds populairder is geworden is Riva ook steeds meer als adviseur op gaan treden voor vastgoedbeleggers en investeerders. Door onze ervaring en netwerk helpen wij steeds meer particulieren bij de aankoop van woningen om deze te verhuren via Riva. De verhuur van woningen levert immers nog steeds een fijn rendement op.

Door de oprichting van Riva Makelaars verenigen wij inmiddels alle disciplines onder een dak. Een unieke constructie waar onze klanten van profiteren. De aankoop, een mogelijke verbouwing, het gereedmaken voor verhuur en uiteindelijk de verhuur en beheer is een intensief proces dat wij op deze manier zorgvuldig en volledig aanpakken. We adviseren over de realistische huursom die gevraagd kan worden en wat de verhuurder verder aan moet bieden. We zorgen er voor dat alles netjes volgens de regels gaat en houden de opdrachtgevers constant op de hoogte. Riva gaat voor goed verhuurdersschap. Daar is uiteindelijk iedereen het meest bij gebaat. De verhuurder, de huurder en Riva als bedrijf met twaalf toegewijde werknemers.

Riva volgt richtlijnen van gemeente Rotterdam

Helaas zijn er ook gelukszoekers op de markt die denken snel geld te kunnen verdienen, Met misstanden als overbewoning, intimidatie, woon- en adresfraude, discriminatie, woonoverlast en uitbuiting van huurders als gevolg. Om zulke ongewenste praktijken tegen te gaan zijn er al verschillende adviezen en richtlijnen. Riva blijft constant op de hoogte van deze ontwikkelingen en informeert verhuurders bijvoorbeeld over de huisvestingsvergunning en verhuurdersverklaring. Zodra potentiële huurders serieuze interesse tonen gaan wij screenen en controleren wij de aangeleverde documenten zoals werkgeversverklaring, salarisstroken en het identiteitsbewijs. We willen er zeker van zijn dat de huurder die uiteindelijk de woning betrekt geen overlast gaat geven. 

Introductie vergunning voor woningverhuurders Rotterdam

Maar er zijn ook verhuurders die daar minder strikt in zijn. Daarom gaat de gemeente harder optreden. Al eerder werd deze strengere aanpak aangekondigd en de nieuwe handelswijze is nu daadwerkelijk ingevoerd. Woningverhuurders die de regels overtreden moeten een verhuurdersvergunning aanvragen. De verhuurdersvergunning is onderdeel van het Actieplan Goed (ver)huren in Rotterdam. De gemeente Rotterdam voert de vergunning in eerste instantie in voor verhuurders in de wijk Carnisse. Als er een overtreding wordt begaan kan de gemeente een dwangsom opleggen van 10.000 tot 25.000 euro en uiteindelijk de verhuurdersvergunning intrekken. Na de pilot in Carnisse, waar veel problemen zijn, is het de bedoeling om de verhuurdersvergunning in de hele stad in te voeren.

Momenteel is zo'n 23% van de Rotterdamse woningen (ruim 60.000 woningen) eigendom van particuliere verhuurders en institutionele beleggers. De particuliere huursector groeit de laatste jaren fors met alle gevolgen vandien. ,,We zijn klaar met misstanden op de verhuurdersmarkt. Als gemeente doen we alles wat binnen ons bereik ligt om huurders te beschermen tegen wanpraktijken’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). ,,Doel is dat Rotterdam een aantrekkelijke woonstad is voor iedereen. Alle inwoners moeten prettig, veilig en in een goed onderhouden huis kunnen wonen, tegen een eerlijke prijs.’’ 

Bas Kurvers (Wethouder Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving)

Bas Kurvers (Wethouder Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving)


Riva richt zich net als de meeste particuliere verhuurders vooral op de midden- en hogere inkomens maar heeft zich bovendien nog extra gespecialiseerd in expats en buitenlandse studenten. Voorheen wilden onze huurders vooral op de rechter Maasoever wonen in wijken als Blijdorp, Hillegersberg, Kralingen en het centrum. Maar behalve West en Noord zijn ook zuidelijke wijken als Charlois, Katendrecht, Kopen van Zuid en Carnisse in opkomst. Riva biedt dan ook steeds meer woningen op zuid te huur aan. Door ontwikkelingen rondom Zuidplein, de Cultuurcampus, Feyenoord City, Rijnhaven en de Kop van Zuid wordt de linker Maasoever steeds attractiever. 

Carnisse is op dit moment echter nog steeds een kwetsbare wijk. Daardoor voelt de gemeente zich genoodzaakt om daar in te grijpen. Riva 
steunt de aanpak van de gemeente. Door wijken als Carnisse nog aantrekkelijker te maken kan daar een beter leefklimaat ontstaan zodat onze klanten daar willen huren en investeerders huizen op Zuid op kunnen kopen om deze vervolgens op te knappen om uiteindelijk een nog aantrekkelijker rendement te vergaren. 

Begeleiding naar rendement

Neem contact met ons op als u meer wil weten over de nieuwe ontwikkelingen vanuit de gemeente of als u een woning of woningen aan wilt kopen om te verhuren via Riva.

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.