Het Taxatierapport Woonruimte is veranderd

Meer aandacht voor duurzaamheid en bouwkundige staat

Er is een nieuw model taxatierapport Wonen 2021 ontwikkeld. In het nieuwe rapport is er meer aandacht voor duurzaamheid en de bouwkundige staat van de woning. Dit is in het voordeel van de consumenten.

Taxeren in Rotterdam

Onze Register Makelaar en Taxateur stelt sinds 1 oktober 2021 het taxatierapport op aan de hand van nieuwe regels. De taxatiebranche en geldverstrekkers hebben het nieuwe model samen ontwikkeld. In het nieuwe rapport is meer aandacht voor duurzaamheid en de bouwkundige staat van de woning. 

Zoals altijd bezoekt de taxateur een woning en beoordeelt het interieur van de woning, de ligging en de omgeving om alle zaken vast te leggen die van belang lijken te zijn voor de waarde van het Vastgoedobject. In de nieuwe bouwkundige opnamestaat legt de taxateur echter ook de bouwkundige staat van de getaxeerde woning vast. Daarin vermeldt hij de mogelijke kosten voor herstel. Dit geldt alleen voor onderdelen van de woninginspectie die als ‘matig’ of ‘slecht’ zijn beoordeeld. De consument heeft baat bij deze nieuwe informatie. Bij nieuwbouwtaxaties en bijzonder-beheertaxaties, waarbij geen volledige inspectie kan plaatsvinden, is het niet verplicht de bouwkundige opnamestaat in te vullen. 

In het nieuwe rapport is ook meer aandacht en ruimte voor de onderbouwing van de waarde, erfpacht en de Vereniging van Eigenaars. Voor geldverstrekkers zoals banken en hypotheekverstrekkers is de indicatie van bijkomende kosten waardevol. Er is zo meer inzicht in de mogelijke financiële risico’s en er kan een specifieker financieringsplaatje wordt opgesteld.

Beter leesbaar voor consument

Het nieuwe rapport betekent een kwaliteitsslag. De leesbaarheid van het model is sterk verbeterd. De teksten zijn in begrijpelijke taal geschreven, zodat consumenten het rapport eenvoudiger kunnen interpreteren. Juridisch en technisch taalgebruik wordt zo veel als mogelijk vermeden. Zo begrijpen opdrachtgevers ook welke bijkomende kosten er kunnen zijn. Ook de risico’s op het gebied van verduurzaming, herstel van onderhoudsachterstand, eventuele funderingsproblematiek en overige bouwkundige gebreken zijn duidelijker. Ook kunnen zij nagaan in hoeverre de woning voldoet aan de eisen die het klimaatakkoord voor de toekomst stelt. 

Een taxatie aanvragen

Wilt u een taxatie uit laten voeren volgens de nieuwste regels, neem dan contact op met Riva. Onze Register Makelaar en Taxateur kan snel en accuraat een rapport opstellen. 

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.