Huurverhogingen worden vanaf 2021 gereguleerd

Huren mogen de komende drie jaar maximaal 1% stijgen plus inflatie

Tot nu toe zat er in de vrije sector geen wettelijk maximum op de jaarlijkse verhogingen. Maar door een nieuwe wet die in maart 2021 is aangenomen, wordt de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector de komende drie jaar gemaximeerd op inflatie plus 1%.

Maximale huurprijsstijging

Riva verhuurt honderden huizen namens woningeigenaren in de vrije sector. Dat zijn particulieren maar ook beleggers die een huis kopen om te verhuren. Namens hen richt Riva zich vooral op de tijdelijke verhuur van hun gemeubileerde appartementen aan hoogopgeleide expats en internationale studenten die een woning delen. Wij zijn dus gespecialiseerd in de verhuur van woningen met geliberaliseerde huurprijzen.

Voorheen was er geen maximale jaarlijkse huurverhoging. Maar sinds de Eerste Kamer in maart 2021 heeft ingestemd met het wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat de huren in de vrije sector de komende drie jaar maximaal 1% stijgen plus inflatie is een flinke jaarlijkse verhoging voorlopig beperkt.

Met het oog op een mooi rendement kopen steeds meer investeerders woningen via Riva om die vervolgens ook weer via Riva te verhuren. Een jaar nadat het contract is ingegaan informeren we de huurders namens de verhuurders over de jaarlijkse huurverhoging. De huurders zullen voortaan een jaar na aanvang dus een brief krijgen met de huurverhoging die is gebaseerd op de actuele inflatie.  

Er is dus bepaald dat in de vrije sector de jaarlijkse huurverhoging voor een periode van drie jaar wettelijk wordt beperkt tot inflatie plus 1%-punt. Het inflatiepercentage van 1 december 2019 tot 1 december 2020 is vastgesteld op 1,4%. De huren in de vrije sector mogen dus bij de aanstaande jaarlijkse huurverhoging in 2021 met maximaal 2,4% stijgen.

Het wetsvoorstel zorgt er ook voor dat huurders in de vrije sector bij klachten kunnen aankloppen bij de Huurcommissie. Tot nu toe gold dat alleen voor huurders van sociale huurwoningen of vrije sectorwoningen met een maandelijkse huur van minder dan 750 euro. Riva verhuurt vooral woningen tussen de 1000 en 1500 euro per maand. Dat zijn meestal Een ander wetsvoorstel zorgt ervoor dat verhuurders een tijdelijke huurkorting kunnen geven als huurders financieel in de problemen zitten. Zo’n korting kan maximaal drie jaar duren. 

Verbazing over verhoging

IVBN kan met de wet leven mits de aanvangshuren in de vrije sector vrij te bepalen blijven op de kwaliteit, de voorzieningen en de ligging van de woning.

De woningcorporaties en de grotere verhuurders zullen gedeeltelijk worden gecompenseerd voor het verlies aan inkomsten via een tariefsverlaging van de verhuurderheffing (die alleen geldt voor verhuurders met meer dan 50 sociale huurwoningen). Het is namelijk belangrijk dat deze verhuurders blijven investeren in nieuwbouw, verduurzaming, leefbaarheid, veiligheid en onderhoud.

Vastgoed Belang heeft veel leden met minder dan 50 sociale huurwoningen. Volgens dé Nederlandse vereniging van particuliere verhuurders zullen veel van haar leden door de maatregel rechtstreeks worden getroffen in hun pensioenvoorziening. Het gaat om zzp-ers en (kleine) ondernemers, die één of meer huurwoningen hebben voor hun pensioen, omdat zij geen andere pensioenvoorziening hebben. Vastgoed Belang vreest dat deze leden als enigen uiteindelijk niet zullen worden gecompenseerd en dus, omdat zij anders dreigen te worden behandeld dan alle andere verhuurders, financieel zwaarder door het huurverhogingsverbod zullen worden getroffen.

Volgens Vastgoed Belang ontstaan er ongelijke concurrentievoorwaarden doordat grote verhuurders gecompenseerd worden voor overheidsmaatregelen maar kleine verhuurders niet. De minister kan daarom niet anders dan ook de verhuurders die minder dan 50 sociale huurwoningen hebben in dezelfde mate te compenseren.

Daarnaast mag de wetgever niet te ver gaan bij de beperking van het eigendomsrecht. Dat is in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). Dat zal in het bijzonder het geval zijn, indien door de maatregel (al dan niet in combinatie met andere maatregelen die ook op stapel staan en ook een negatief effect zullen hebben op het verhuurrendement) een verhuurder blijft zitten met een (nagenoeg) verliesgevende exploitatie.

Noodzaak voor verduurzaming

Bovendien hebben veel woningeigenaren de financiën huurverhoging nodig en gebruiken dat geld dan ook om hun onroerend goed te verduurzamen. Volgens Vastgoed Belang wordt erkend dat verduurzaming in de particuliere huursector vooral bij kleinere verhuurders leidt tot hogere verduurzamingskosten. Ook is verduurzaming dan afhankelijk van de instemming van individuele huurders. 

Dat wordt nog een flinke uitdaging blijkt ook wel uit een recent bericht van de gemeente Rotterdam met de kop: Groot deel Rotterdamse woningvoorraad onvoldoende toekomstbestendig. De gemeente roept op tot een landelijk stadsvernieuwingsfonds. 

Een groot deel van de particuliere woonvoorraad in Rotterdam moet toekomstbestendig worden gemaakt. Voor tienduizenden Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Bij deze woningen gaat het bijvoorbeeld om funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap naar aardgasvrij.  Dit blijkt uit een onderzoek naar de vitaliteit van 164.000 particuliere woningen in Rotterdam. Rotterdam is de eerste gemeente die zo’n grootschalig onderzoek heeft gedaan.

De gemeente wil samen optrekken met Rotterdamse woningeigenaren en bewoners, en doet een beroep op het Rijk voor steun. “De noodzaak tot een nieuwe stadsvernieuwing tekent zich af. De bestaande woningvoorraad moet veel meer aandacht krijgen. Door de krapte op de woningmarkt is een vitale woningvoorraad nog belangrijker. In totaal is in Rotterdam ruim drie miljard euro nodig om zo’n 36.000 woningen van mensen met een kleine beurs toekomstbestendig te maken. Zonder deze investering lopen kosten op en wordt de stapeling van opgaven voor deze Rotterdammers nog groter”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Meer rendement als rente op bank

Een woning verhuren geeft nog altijd wel meer rendement als geld op de bank zetten. Een blik op het aanbod van actuele rentes leert dat het hoogste rente op dit moment 0,40% is! Dus investeren in vastgoed is nog altijd rendabel. 

Bovendien. Omdat Riva veelal aan expats en internationale studenten verhuurt is er vaak sprake van een huurcontract voor een jaar zodat er niet eens sprake is van een huurverhoging omdat het contract dan al is afgerond.

Bent of wordt u verhuurder in Rotterdam en wilt u het administratieve beheer uitbesteden aan een verhuurmakelaar? Wij helpen u graag! Tegen minimale kosten nemen wij het complete management voor u uit handen.

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.

Wilt u meer advies?