Koopwoningmarkt Rotterdam nog niet besmet door de coronacrisis

Het juiste moment om Rotterdamse woning te verkopen via Riva Makelaars?

De koopwoningmarkt draaide in de eerste helft van 2020 op volle toeren. De makelaars van Riva merkten dit ook in Rotterdam. Constant afspraken, veel bieden en stevig onderhandelen. Maar toen sloeg corona toe. Uiteraard had dat een flinke impact. Maar uit de Monitor Koopwoningmarkt blijkt dat de situatie na een kleine dip ook in Rotterdam onaangetast lijkt.

Prijsstijgingen voor woningen

Riva heeft een enorm bestand met klanten waaronder particuliere kopers en beleggers, maar ook collega aankoopmakelaars. Met behulp van kanalen als Funda en social media trachten wij de hoogst mogelijke opbrengst te halen. Bovendien hebben wij een groot aantal investeerders in ons netwerk die via ons verhuren en altijd op zoek zijn naar woningen in Rotterdam om verder te bouwen aan rendement.

De medewerkers hebben gemerkt dat beleggers en investeerders via Riva blijven kopen. Die interesse en activiteiten zorgen er mede voor dat de woningmarkt op dit moment nog stabiel is en dat woningen zelfs voor hogere bedragen worden verkocht.

Dat blijkt uit De Monitor Koopwoningmarkt van het Expertisecentrum Woningwaarde. Het Expertisecentrum Woningwaarde van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft gebruikt gegevens van BKR, Centraal Bureau voor de Statistiek, De Hypotheekshop, Hypotheken Data Netwerk, Nationale Hypotheek Garantie, Nederlandse Vereniging van Makelaars, Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten en Vereniging Eigen Huis om de monitor samen te stellen. 

De Nederlandse huishoudens ondervonden in de eerste twee kwartalen van 2020 gelukkig nog relatief weinig nadelige gevolgen, voornamelijk door het pakket aan ondersteuningsmaatregelen vanuit de overheid. Daardoor bleef de situatie op de koopwoningmarkt bestendig. De vrees is dat als werkloosheid in de tweede helft van dit jaar wel fors op zou kunnen gaan lopen, dat dit een negatief effect op de koopbereidheid onder de woonconsumenten kan hebben. 

Vraagdruk blijft hoog

Het Kadaster registreerde in het tweede kwartaal van 2020 zelfs circa 6,5% meer transacties dan in het eerste kwartaal van 2020, dat is ook een stijging van 4,6% ten opzichte van een jaar geleden betekent. De vraagdruk blijft hoog, waardoor ook de koopprijzen gezien blijven stijgen. De Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) komt op jaarbasis circa 7,5% hoger uit in het tweede kwartaal van 2020. 

De risico's die werden voorzien zijn tot nu uitgebleven. Een sterke stijging van de kapitaalmarktrente, een abrupte ombuiging van het verkoopproces door eigenaar-bewoners (eerst verkopen en dan pas kopen) en het massaal te koop aanbieden van woningen door de kleine particuliere beleggers. Deze ontwikkelingen hebben zich eigenlijk niet voorgedaan. Omdat het consumentenvertrouwen weer stabiliseert, gaat het aantal transacties van koopwoningen vooralsnog niet terugvallen ten opzichte van het niveau in 2019. Dat betekent ook dat de woningprijzen in 2020 vermoedelijk niet gaan dalen; ook al omdat de inkomens dit jaar zijn gestegen en de financieringsruimte voor tweeverdieners verruimd is. 

Interesse in de Rotterdamse markt

Aan het aantal telefoontjes van geïnteresseerde (internationale) investeerders dat wij krijgen kunnen we ook merken dat de belangstelling voor de Rotterdamse woningen nog steeds aanwezig is. 

Huiseigenaren die willen verkopen kunnen dan ook het beste nu aan gaan bieden. Er zijn veel potentiële klanten, ook vanuit het buitenland, die op korte termijn veel uit willen geven. Er wordt namelijk gevreesd voor nieuwe maatregelen vanuit het kabinet om de vastgelopen woningmarkt vlot te trekken. Een van de maatregelen is dat bij de aankoop van een extra huis vanaf 2021 het verhoogde tarief van 8%  aan overdrachtsbelasting moet worden betaald. Particuliere beleggers betalen dan geen 2% belasting meer bij de aankoop van een extra huis maar vier keer zoveel! In de komende drie maanden zullen zij toe willen slaan om die stijging voor te zijn.

Onze ervaren en gespecialiseerde makelaars kunnen adviseren over de mogelijkheden en de beste manieren om te verkopen. Neem vrijblijvend contact op om de kansen te bespreken. 

Haal meer uit uw situatie in de regio Rotterdam met Riva aankoop- en verkoopmakelaars

Verkopen, aankopen en beleggen met Riva, haal het maximale uit jouw situatie.